Hiç olmadık bir zamanda çöken bilgisayarınızdaki dosyalara acilen ulaşmanız mı gerekiyor? O halde içeri...
Hızından ve kararlılığından dolayı daha çok sunucu bilgisayar tarafından kullanılan, son yıllarda ev kullanıcılarını da kendi safına çekmeyi başaran Linux dağıtımlarının en önemli özellğii sistemi kurmadan CD veya DVD'ler üzerinden çalıştırabilmeniz. Hemen her Linux dağıtımının Live CD şeklinde ayrı bir deneyip kurma dağıtımı da yer almakta. Bu dağıtımların optik medya üzerinden doğrudan kurulumsuz çalışmasının avantajları oldukça büyük, fakat sistemin belleğe yüklenme süresinin uzaması, her çalıştırdığınız uygulamanın CD'den okunup belleğe yüklenmesi gibi olumsuz yanları da var. Haliyle bu şekilde sistemden tam performans alamayacaksınız. O yüzden bu yazımda CD'ler için tasarlanan kurulumsuz Linux dağıtımlarını bir USB bellek üzerinden çalıştırmayı anlatacağım.
Gerekenler:
Öncelikle USB bellekten çalıştırmak istediğiniz Linux dağıtmının web sitesinden Live CD olarak verilen ISO dosyasını indirin. Yüklemek istediğiniz USB belleği FAT32 olarak biçimlendirin. Buradaki adresten UNetbootin isimli yazılımı indirin ve çalıştırın.
Yazılım isterseniz ISO dosyasının indirme linklerini de veriyor.
Gelen ekranda Diskimage'i seçin ve ISO dosyasınız adresini ... düğmesine basarak işaret edin. Type bölümünde USB Sürücü seçeneğini seçin ve Drive bölümünde USB sürücünüzü harfini seçin. Harf seçiminde dikkatli olun. Tamam düğmesine basarak yüklemeye başlayabilirsiniz.
Bilgisayarı USB Belelkten Başlatmak:
Bilgisayarınızın USB aygıtlardan Boot edebilme özelliğine sahip olması gerekiyor. Başlangıç ayarını kalıcı olarak değiştirmeyi için BIOS üzerinden yapabilir veya ayarı değiştirmeden başlangıç aygıtını seçmek için ise bilgisayar açılışında F12 tuşuna (bilgisayarlara göre farklılık gösterebilir) basarak USB belleğinizi seçebilirsiniz.
Neler Yapabilirsiniz?
Neler Yapamazsınız?
Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Özellikle birçok bilgisayar ile uğraşan kişiler için (dosya kurtarma vs.) önemli olduğunu düşünüyorum. Bir sonraki yazımda USB belleğimize bir Linux dağıtımını kurmayı anlatacağım. Dikkat ederseniz bu yazımda Linux'u USB üzerinden çalıştırıyoruz, herhangi bir kurulum gerçekleştirmedik. USB belleğe veya taşınabilir sabit diske Linux kurmayı anlatacağım yazımda, sistem üzerinde yaptığımız değişiklikler, kurduğumuz yazılımlar ve güncellemeler kaybolmayacak. USB bellek üzerinde Windows çalıştırıyormuşuz gibi düşünebilirsiniz. Şu an Open Suse 11'i bu şekilde hiçbir sorun yaşamadan kullandığımı belirtmek isterim.
Hocam güzel konu çok lazım oluyo linüx.
Sorum şu A Bootable USB ile linüx diski oluşturamıyormuyuz?
illa linüx için UNetbootin isimli yazılım mı kullanmalı? teşekkürler