Hazırladığınız eklentiyi tüm Opera kullanıcıları ile paylaşmak istiyorsanız bunlara mutlaka dikkat edin.
Opera 11 için yazmış olduğunuz eklentiyi paylaşım sitelerinde veya forumlarda yayınlayarak sadece belirli bir kitleye ulaşabilirsiniz. Opera eklentileri için kullanıcıların bakacağı ilk site Opera Extensions olacaktır. Siz de kendi eklentinizi burada yayınlayabilirsiniz. Ama önce bilmeniz gereken bazı kurallar ve öneriler var.
Genel Bakış:
Opera eklentilerinin yayınlanması dört aşamada gerçekleşiyor. İlk iki aşama geliştiriciyi ilgilendirirken sonraki iki aşama Opera moderatörlerine bağlı kalıyor.
Opera eklenti yayınla sürecinin aşamaları.
Geliştirici eklentiyi hazırlar ve gönderir. Opera moderatörleri en kısa sürede iletilen eklentiyi çeşitli kriterlere göre inceleyip bir karara varırlar. Kriterlere uyan eklentiler yayınlanırken, uymayanlar reddedillir. Yayınlanan eklenti anında Opera Extension'da gözükür ve indirilmeye hazırdır.
1. Eklentinizi Oluşturun
Opera için güzel bir fikire sahip eklentinizi oluşturun. Eklentilerin nasıl oluşturulacağını merak ediyorsanız buradaki yazımı okuyarak başlayabilirsiniz. Opera İçin Eklenti Yapımı yazılarımı takip ederek eklentiler hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz.
2. Koşullar
Bir eklentide aşağıdaki bilgilerin/dosyaların zorunlu olarak bulunması gerekiyor.
Ayrıca eklentiyi Opera'ya göndermek için buradaki adresteki koşulları kabul etmelisiniz.
Şimdi bu koşulları nasıl yerine getireceğiniz hakkında ipuçları vereceğim.
3. Eklenti İçin Güzel Bir İsim Belirleyin
Eklentiniz için etkili bir isim bulmalısınız. Bir kez isim verdikten sonra değiştiremeyeceğinizi unutmayın. Vereceğiniz isimde şu özellikler olmalı:
4. Sürüm Numaraları Kullanın
Kullanıcıların eklentini yeni sürümlerini takip edebilmeleri için eklentinize bir sürüm numarası vermelisiniz. İlk yayınladığınız sürüm numarası 1.0 olmalıdır. Daha sonra yaptığınız değişikliklerin büyüklüğüne göre sürüm numarasını değiştirebilirsiniz. İlk rakam ciddi anlamdaki yeniliklerde değiştirilmelidir, eklentinizi bir süre 1.x sürümünde tutmanız yerinde olacaktır. Yayınladıktan sonra küçük hataları gidermiş iseniz 1.0.x şeklinde sürüm numaraları verebilirsiniz.
5. Destek Sayfası Oluşturun
İsteğe bağlı olan bu alan eklentinizdeki yenilikleri anında bildirebileceğiniz, kullanıcı yorumlarını alabileceğiniz bir site olmalıdır. Opera'ya eklentinizi ilk defa gönderdikten sonra incelenmesi ve yayınlanması için gerekli süreç, yeni sürüm yüklediğinizde de aynen işliyor. Fakat eski sürüm Opera Extensions'ta yer almaya devam ediyor.
Oluşturacağınız bir destek sayfası ile kullanıcıları yeni sürümdeki değişiklikler hakkında bilgilendirebilirsiniz. Ayrıca kullanıcılardan daha fazla geribildirim alabilirsiniz. Çünkü Opera Extensions'taki eklentinize ait sayfada bir kullanıcı yalnız bir yorum yazabiliyor.
Web siteniz yoksa dahi My Opera'da ücretsiz bir blog oluşturabilirsiniz. Birçok eklenti geliştirici şu anda My Opera bloglarını destek sayfası olarak belirtiyor.
6. Kategoriyi Doğru Belirleyin
Eklentinizin yer alacağı kategoriyi çok iyi belirlemelisiniz. Böylelikle kullanıcıların eklentinizi arayacağı yeri de belirlemiş oluyorsunuz.
5. Lisans Seçin
Opera koruması altında olan "Opera hosting license" seçeneğini ya da açık kaynak lisansı olan "Apache 2.0 license" seçebilirsiniz. Açık kaynak olarak belirtirseniz tüm kullanıcılara eklentiyi değiştirme haklarını da vermiş oluyorsunuz.
Her iki lisans türünde de eklentiniz ücretsiz olarak sunuluyor.
6. Özet Yazın
Eklenti ve arama sayfalarında başlığın hemen altında gözükecek bir özet hazırlayın. Özet birkaç cümleyi geçmeyecek şekilde olmalı ve tam olarak eklentinin ne işe yaradığını belirtmelidir. Daha uzun bilgiler için Açıklamalar bölümünü kullanacağız.
7. Açıklamalar İle Eklentinizi Tanıtın
Bu alan eklenti arama sayfasında değil sadece eklentini ayrıntılar ekranında gözükecek. Özet alanındaki metni buraya aynen kopyalamaktan kaçının. Açıklamalar bölümü şu sorulara cevap vermelidir:
Ayrıca bu alanda aşağıdaki sorulara da yanıt verebilirsiniz:
Açıklamalar bölümünü birkaç paragrafa ayırarak okunmasını kolaylaştırabilirsiniz.
8. Yaptığınız Değişiklikleri Belirtin
Bir önceki sürümden sonra gerçekleştirdiğiniz yenilik, değişiklik ve giderilen sorunları yazarak kullanıcıları yeni sürümlere çekebilirsiniz.
9. Etkileyici Bir Simge Hazırlayın
Eklenti simgeniz her yerde gözüekeceğinden dikkat çekmeli, basti olmalı ve güzel görünmelidir. Internetten hazır simgeler kullanmayın. Fakat indirdiğiniz simgeler üzerinde eklentinizin amacına uygun olarak değişiklikler yapabilirsiniz.
Simgeler basit, şık ve göz alıcı olmalı.
Hazırlayacağınız simge 64x64 piksellik alanı doldurmalı ve JPG gibi kalitesi düşürülmüş bir formatta olmamalıdır.
Simge merkezde olmalı, tek resim içermeli ve alanı doldurmalıdır.
Simgede ışık ve gölgelendirmeye dikkat edilmelidir.
Sistem simgeleri kullanmaktan kaçının.
Simgeleri yeniden boyutlandırdığınzda bozulduğunu hissedeceksiniz. Bu yüzden simgenizi hazırlarken 64x64 pikseklik bir alanda çalışın. Rahat çalışmak için simgeyi daha büyük hazırlamayın. Simge hazırlamak için ücretsiz bir Windows yazılımı olan IcoFX'i kullanabilirsiniz. İndirmek için buraya tıklayın.
Simgeleri hazırlandığı boyutun dışına çıkarmak kötü sonuçlar verebilir.
Simge dosyalarınızı ICO olarak kaydetmeyin, Opera eklentileri PNG formatını kullanıyor. Fakat şu an Interlaced PNG dosyaları desteklenmiyor.
10. Geçerli Simge Şartları
Hazırladığınız simge aşağıdaki şartları taşımalıdır:
1. Boyutlandırma sonucu deforme olmamış ve keskin hatlara sahip olmalı.
2. Simge köşeleri keskin olmalı.
3. Simge alanı tam ortalamalı, kenarda veya köşede kalmamalıdır.
4. Kenar yumuşatma başarılı bir şekilde uygulanmalı.
5. Simge beyaz renkte olmamalı, kullanılacaksa arkaplan zıtlığı kullanılmalıdır.
6. Simge tam dolu arkaplana sahip olmalı, şayet arkaplan boş ise simge alanın en az%85'ini doldurmalıdır.
11. Açıklayıcı Bir Ekran Görüntüsü Alın
Kullanıcıların eklentiyi yüklemeden önce önizlemeleri için en az bir ekran görüntüsü göndermeniz şart. Ekran görüntüsü özellikleri şu şekilde olmalıdır:
Dikkat etmeniz gerekenler:
12. Eklentinizi Gönderin!
Oluşturduğunuz eklentiyi bir süre denedikten ve hataları giderdikten sonra yukarda bahsettğim kriterleri de göz önünde bulundurarak paketleyin, yani .oex dosyası haline getirin. Eklentinin nasıl paketleneceğini öğrenmek için tıklayın.
Eklentiyi Opera'ya göndermek için My Opera hesabına sahip olmalısınız. Buraya tıklayarak üye olun. Edindiğiniz My Opera kullanıcı kimliğiniz ve şifreniz ile geliştirici bölümünde oturum açarak eklentinizi yüklemek için tıklayın.
Oturum açtıktan sonra gelen ekranda .oex dosyanızı seçin ve hizmet kurallarını kabul ederek devam edin. Her adımda yer alan bilgileri doğru bir şekilde doldurun ve son olarak Submit düğmesine tıklayın. Bu aşamadan sonra eklentiniz Opera moderatörleri tarafından incelenecektir. Bu işlem yaklaşık 1-2 gün sürüyor. Bu sırada eklentinizi daha da geliştirebilir hatta moderatörler incelememiş olsalar dahi yeni sürüm gönderebilirsiniz.
Eklentilerinizin incelenme durumu size e-posta ile bildirildiği gibi buradaki ekrandan da indirilme, derecelendirme ve inceleme durumunu takip edebilir, yeni sürümleri yükleyebilirsiniz.
Bu ekranda gönderdiğiniz eklentileri takip edebilirsiniz.
13. Moderatör Onay Kriterleri
Opera moderetörleri gönderdiğiniz eklentiyi aşağıdaki kriterlere göre değerlendiriyor.
Umarım Opera 11 için eklenti geliştiriciler ve geliştirmeyi düşünenler için faydalı bir yazı olmuştur. Başka bir yazımda görüşmek dileğiyle..